Verder naar inhoud

Stadsarchief Zoetermeer

Voor het Stadsarchief werken vrijwilligers. Ze zorgen ervoor dat de archieven toegankelijk worden gemaakt voor iedereen. De vrijwilligers van het Stadsarchief verrichten werkzaamheden zoals het scannen van oude foto’s en het invoeren van gegevens in de computer. Soms zijn dat gegevens die al op papier zijn gezet. Soms gaat het om gegevens uit oude bronnen, die de vrijwilligers zelf moeten verwerken. De informatie wordt later op deze website geplaatst.

Momenteel zoekt het Stadsarchief  vrijwilligers die de kennis hebben om 16e- en 17e-eeuwse handschriften te lezen en informatie hieruit toegankelijk te maken. Voldoet u aan dit profiel en lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden? Neem dan contact op met het Stadsarchief. Het Stadsarchief geeft vrijwilligers een vrijwilligerscontract. Hierin zijn de rechten en de plichten van het archief en de vrijwilligers vastgelegd.

Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) draait geheel op vrijwilligers. Ook de bestuursleden doen hun werk vrijwillig. De vereniging heeft een eigen gebouw en een grote collectie. Vrijwilligers ontvangen bezoekers en helpen hen bij onderzoek. De vrijwilligers van het HGOS organiseren daarnaast kleine tentoonstellingen (onderzoek, vormgeving), schrijven artikelen voor het verenigingsblad ’t Seghen Waert en doen de redactie en de vormgeving daarvan. De collectie beeldmateriaal en documentatie wordt op orde gehouden, documenten worden gescand en beschreven en de website moet regelmatig worden bijgewerkt. Daarnaast heeft het Genootschap een beknopte collectie (museale) objecten waarvoor moet worden gezorgd en worden er films en compilaties van bestaande films gemaakt. Boekenverkoop en het bijhouden van de administratie zijn ook terugkerende taken. Ook is er behoefte aan mensen voor het beheer van het gebouw (klusjes, schoonmaak) en de inkoop van voorraad. Voor al deze zaken zijn veel enthousiaste vrijwilligers nodig. Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden bij het HGOS en kunt u zich minimaal een dagdeel per week inzetten voor de vereniging? Neem dan contact op met het Genootschap.