Verder naar inhoud

Recent is een serie van twaalf unieke foto’s toegevoegd aan de beeldbank. Het betreft de oudste foto’s van straten in Zoetermeer en de voormalige gemeente Zegwaart! Ze zijn gemaakt tussen 1880 en 1891 en zijn dus ruim 130 jaar oud. Fotograaf Henri de Louw legde het dorp vast in al zijn zonnige rust: de Dorpsstraat met dikke Leilinden, een metselaar en een postkoets. De foto’s zijn te bewonderen in de beeldbank . Typ in de zoekbalk: Zoetermeer1891.

De heer R.R. Visser, ambachtsheer van Zoetermeer, stelde het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en het Stadsarchief is in staat om de foto’s te digitaliseren en toe voegen aan de beeldbank. Al vanaf 1833 dragen leden van de families Bos en Visser de titel ambachtsheer van Zoetermeer. Aan deze titel waren vroeger rechten verbonden, zoals de benoeming van de burgemeester of het gebruik van een bank in de kerk. De familie Visser is meer dan een eeuw zuinig geweest op deze prachtige set foto’s van Zoetermeer en Zegwaart.

Vlamingstraat ter hoogte van nr. 6, 8, 10 en verder; op de weg een postkoets met het Rijkswapen (collectie Ambachtsheer van Zoetermeer)
Vlamingstraat ter hoogte van nr. 6, 8, 10 en verder; op de weg een postkoets met het Rijkswapen (collectie Ambachtsheer van Zoetermeer)
 

 

Share it!