-
Daliegaten -
Zoetermeer en Zegwaart voor het eerst vermeld -
Dorpskern ingericht -
Zwarte Dood -
Wateroverlast -
Kasteel Palenstein gebouwd -
Pelgrimstocht -
Turf -
Allerheiligenvloed -
De Geuzen komen er aan! -
Een nieuwe school -
Zoetermeerse Meerpolder -
Rederijkers -
Tolerantie in de 17e eeuw -
Nieuwe kerktoren -
Eén ambachtsheer -
Jodocus van Lodenstein -
Driemanspolder -
Buitenplaatsen -
Schuurkerk -
Seizoensarbeiders -
Binnenwegse polder -
Brand -
Baron van Syberg -
Overzee -
Armenzorg -
Droogmakerijen -
Bouw van de Oude Kerk -
Dominee Van den Bosch de dood ingejaagd -
Franse tijd -
Paardenmarkt -
Schippers -
Cholera -
Gereformeerde Kerk -
Schilders -
Zoetermeer verbonden met het spoor -
Boterboeren -
Nutricia -
Molen De Hoop -
Wind en stoom -
Een gasfabriek in Zoetermeer -
Leven in Zoetermeer-Zegwaart -
Vrijzinnig geloven -
Nicolaaskerk -
Algemeen kiesrecht -
Openbare lagere school -
Watertoren -
De Spar -
Samen één -
Tweede Wereldoorlog -
Sanne van Havelte -
Black Tulip -
Wilhelminapark aangelegd -
Tegenstelling en respect -
Einde scheepvaart -
John McCormick: de eerste galerijflat in Zoetermeer -
Eigengereid -
Groeistad -
Cultuurexplosie -
Palenstein en Driemanspolder -
Meerzicht -
Gemeentepolitie Zoetermeer -
Begin en ontwikkeling van de wijk Buytenwegh de Leyens -
Seghwaert -
De Sprinter -
Stadscentrum -
Rokkeveen en Noordhove -
Ministerie van OCW -
Mijlpaal 100.000 inwoners -
Floriade -
Oosterheem -
Zoetermeers groen -
Zorg voor erfgoed
Zoetermeer was in 1980/1990 één van de snelst groeiende steden van Nederland. Wat was de stad trots op zijn grote aantal inwoners. Op vrijdag 13 september 1991bereikte Zoetermeer een magische grens: er woonden vanaf die dag 100.000 mensen in de stad.
Ruim honderd jaar eerder was dat heel anders. Tussen 1881 en 1885 Zoetermeer en Zegwaart nog boerendorpjes waar ongeveer 2500 mensen woonden. De bevolking groeide bijna niet: in vijf jaar tijd kwamen er achttien personen bij.
Het begin: dorpen Zoetermeer en Zegwaart samengevoegd
De dorpjes Zoetermeer en Zegwaart waren eeuwenlang heel verschillend geweest. Maar die verschillen verdwenen. Na veel heen en weer gepraat werden de twee dorpen samengevoegd op1 mei 1935. Op dat moment hadden de twee dorpen samen zo’n 5000 inwoners. Een oud kaartje uit 1935 laat zien dat het wegennet nog maar weinig voorstelde. Een paar rustige landweggetjes kruisten de drukste straten van Zoetermeer: de Dorpsstraat en de Voorweg.
Zoetermeer wordt groeikern
1962 was een belangrijk jaar voor Zoetermeer. In dat jaar werd de gemeente aangewezen als groeikern. Zoetermeer moest snel groeien om het Haagse woningbouwprobleem op te vangen. Dat was het begin van een grote verandering. Er moesten veel huizen worden gebouwd. In maart 1966 werd de eerste paal geslagen; de wijk Palenstein begon vorm te krijgen. Daarna ging het snel met het aantal inwoners van de stad.
Op naar de 100.000 inwoners
De Zoetermeerse bevolking groeide spectaculair in die eerste jaren. De 10.000ste inwoner kwam in december 1962, de 15.000ste in januari 1969, de 20.000ste in december 1970 en de 25.000ste in maart 1972.
Opvallend: 65% van de nieuwe bewoners van Zoetermeer kwam uit Den Haag. Dat waren voornamelijk jonge gezinnen: de gemiddelde leeftijd van de Zoetermeerder in 1975 was toen bijna 28 jaar.
In februari 1977 kreeg Zoetermeer de 50.000ste inwoner: de familie Vonk kwam uit Den Haag over naar de wijk Buytenwegh de Leyens. De 75.000ste inwoner kwam in 1983 naar Zoetermeer.
In augustus 1991 kwam voor de gemeente een bijzondere mijlpaal in zicht: de 100.000ste inwoner van Zoetermeer! Er werden telborden geplaatst die de stand bijhielden. Ook op het Stadhuisplein kwam een telbord. Op vrijdag 13 september werd in het Lange Land Ziekenhuis Sander van Gelderen geboren. Omstreeks 10.15 uur werd hij die dag als 100.000ste Zoetermeerder ingeschreven.
Meer informatie:
Audio
- Geluidsopname van een radioprogramma van Radio West uit 1991 over de geboorte van de honderdduizendste inwoner van Zoetermeer waarin onder andere burgemeester Luigi van Leeuwen wordt geïnterviewd (Bron: Omroep West), onderdeel van de Geluidscollectie van het Stadsarchief, 1984-1999 (archief 108).