Verder naar inhoud

Dorpsstraat 9 staat bekend als een voornaam pand. Vanaf de bouw in 1783 tot circa 2010 hebben daar notarissen en advocaten gewoond. Een van hen was Hendrik van Hamersvelt, vanaf 1884 notaris te Zoetermeer. Vijf jaar later breidde het gezin van ouders en drie jongens zich uit met een meisje: Suzanne. Later zou de dochter nog een broertje krijgen.

Suzanne en Sanne

Vader Hendrik was dominant en bepaalde welke toekomst de kinderen kregen. De oudste twee zonen werden arts en notaris, net als zijn vader en hij. Toen een van de zonen niet geschikt bleek als arts, draaide hij de volgorde gewoon om. Dochter Suzanne was voorbestemd om haar ouders bij te staan en mocht na de lagere school geen verdere opleiding volgen. Toen zij stiekem van haar zakgeld een studie als apothekersassistente deed en haar diploma toonde, mocht ze dat vak van een woedende vader niet gaan uitoefenen. De ouders verhuisden in 1923 naar Apeldoorn. Zij ging mee om tot hun dood voor haar moeder en vader te zorgen.

Met die zorg waren een huwelijk en kinderen niet mogelijk. Wel had zij een schare nichtjes en neefjes. Omdat er nauwelijks geschikte lectuur voorhanden was, schreef ze voor een van de meisjes wekelijks een romantisch feuilleton, over Frans en Jo die elkaar in de trein ontmoeten. Na 24 afleveringen stelde de moeder van het nichtje voor het hele verhaal naar een uitgever te sturen. ‘Hun Geheim’ werd in 1933 uitgegeven.

Suzanne durfde niet onder haar eigen naam te publiceren en maakte een samentrekking van haar naam: Sanne van Havelte. Onder die naam werd zij bekend als schrijfster van meisjesboeken, die door de tijd heen onder de noemer ‘streekromans’ gingen vallen.

Het éne Talent

Eindelijk kon Sanne iets met haar talenten doen en voor een grote schare leesgrage meisjes en vrouwen schrijven. In 1945 leken de eigen ervaringen met die talenten onderdeel van een boek te worden, ‘Het éne Talent’. Daarin schrijft ze over Lies Wessels, ‘die maar één talent heeft: haar omgeving gezellig te maken, sfeer te scheppen. Als ze een paar dagen naar haar broer gaat, die dokter is in het oosten van het land, om afscheid te nemen voordat ze met haar vriendin Maddie naar het zuiden van Frankrijk trekt, bemerkt ze de ontreddering in het gezin. Lies ziet het leven en de praktijk van haar broer ten onder gaan door het gemis van zijn vrouw, die in Zwitserland is voor herstel van gezondheid. Zal zij haar ene talent begraven en er rustig tussenuit trekken, of moet zij het dienstbaar maken in het huis van haar broer en haar eigen verlangens de kop indrukken’? Als een van de meest gewaardeerde schrijfsters van de 20e eeuw zou Sanne van Havelte na zeventien boeken in 1968 overlijden.

Voorkant 'Het ene talent'
Voorkant ‘Het ene talent’

Andere 20e-eeuwse talenten

Suzanne van Hamersvelt was niet de enige die haar talenten liet spreken. De afgelopen decennia kenden we sportmensen als de turnsters Monique en Ingrid Bolleboom, voetballer Jos Smits keepte elf seizoenen bij Roda JC. Arend Klos schaatste op Nederlandse kampioenschappen. Ook was er nog een man die couturier werd: Gérard Brussé. En met René van Kooten hebben we in het Zoetermeer van de 21e eeuw een bekende musicalster wonen.

Meer informatie:

Boeken en tijdschriften