Verder naar inhoud

In 1960 waren bouwvakkers koortsachtig bezig om huizen in het dorp van Zoetermeer uit de grond te stampen. De woningnood was zeer groot en juist in deze periode kon volop worden gebouwd. Het Streekblad schreef op 14 april trots over 72 flats die in de Rembrandtstraat, Vermeerstraat en Oranjelaan verrezen, al waren ze vooral bedoeld voor het personeel van het Ministerie van Defensie.

Toch waren dit niet de eerste flats van Zoetermeer. Bijna vergeten en diep verscholen tussen Schinkelweg en Jan Hoornstraat trokken in 1955 de eerste bewoners in de tweelaagse flat langs de 5Meistraat. Sommigen zouden het vierkamer-portiekwoningen noemen, maar de flat heeft echte trappenhuizen, ook al zijn ze in de vorm van hellingbanen.

De eerste flat met galerij stond daar niet ver van af. Fietsend door Jan Hoorn- of Cornelis van Eerdenstraat, komen we aan het eind een naambordje John McCormickstraat tegen. Bij het bord kijken we uit op een drielaagse flat van 21 woningen, met balkon voor en galerij achter.

Hoe was en is het wonen in de eerste galerijflat van Zoetermeer? Een van de eerste bewoners van deze flat was mw C. Luiten-Jansen, mw C. Vonk-Hofstede kwam trok er in 1961 in.

De dames C. Luiten-Jansen en C. Vonk-Hofstede in een huiskamer van de John McCormickflat in 2010
De dames C. Luiten-Jansen en C. Vonk-Hofstede in een huiskamer van de John McCormickflat in 2010 (foto: Ton Vermeulen)

Meer informatie:

Websites